اساسنامه


پیش نویس اساسنامه حزب ایرانیان کرد میهن‌پرست

بخش نخست – کلیات

ماده یکم: حزب ایرانیان کرد میهن‌پرست بر پایه مرامنامه‌ء خود و برای اجرای اهداف و پیش‌بینی‌های مندرج در آن به وجود آمده است.

ماده دوم: «حزب» دارای ساختاری تشکیلاتی با اجزای زیر است:

– هموندان (موضوع بخش دوم

– کنگره‌های عادی و فوق‌العاده (موضوع بخش سوم)
– دبیر کل و معاونین او (موضوع بخش چهارم)
– شورای مرکزی (موضوع بخش پنجم)
– دفاتر اجرایی حزب (موضوع بخش ششم)

بخش دوم – عضویت


ماده سوم: بدنهء اصلی حزب را هموندان آن تشکیل می‌دهند.

ماده چهارم: حزب دارای دو نوع عضو است:

الف: عضو غیررسمی و در روند آشنایی متقابل که دورهء آزمایشی و آمادگی برای عضویت را که حداکثر تا شش ماه ادامه می‌یابد، می‌گذراند.

ب: عضو کامل که روند آشنایی را طی کرده و عضویت او به تصویب شورای مرکزی حزب رسیده است.

تبصره: کنشگران سکولار دمکرات داخل کشور می‌توانند مستقلاً گروه‌های خود را تشکیل داده و در صورت علاقه با دبیرکل حزب ارتباط بگیرند.

ماده پنجم: کسانی که دارای شرایط زیر باشند، می‌توانند خواستار عضویت در حزب شوند:

الف: در ایران به دنیا آمده باشند.
ب: با توجه به شرایط کنونی، یا در گذشته و یا در حال حاضر، دارای تابعیت کشور ایران باشند.
پ: پدر، مادر، پدربزرگ یا مادر بزرگ متقاضی و یا اولیاء قانونی‌‌اش ایرانی باشند.
ت: دارای حداقل ١٨ سال سن باشند.
ث: توان خواندن و نوشتن داشته باشند.
ج: به مرامنامه، بنیادنامه و مواضع حزب باور داشته و به مفاد این اسناد متعهد بوده و این موضوع را کتباً اعلام نمایند.

ماده ششم: اقدام برای عضویت در حزب و نیز خروج از این عضویت اموری اختیاری‌اند، ولی پذیرفته شدن و پایدار ماندن در عضویت منوط به رعایت شرایط زیر است:

الف: پرکردن برگهء «تقاضای عضویت» که در آن مراتب مطالعه و پذیرش مرامنامه و بنیادنامهء حزب اعلام شده و نام و نشان و سوابق سیاسی/اجتماعی کامل متقاضی یادآوری می‌شود.
ب: شرکت در مصاحبه‌ای که انجامش با دفتر عضویت‌هاست و دبیر دفتر عضویت‌ها می‌تواند برای انجام این گفتگوها از دیگر اعضای حزب یاری بخواهد.

پ: گذراندن یک دورهء آموزشی و آزمایشی از طریق شرکت در فعالیت‌های داوطلبانهء حزبی.
تبصره: دفتر عضویت‌ها می‌تواند هر زمانی که در طی دوران آزمایشی تشخیص دهد شخص داوطلب واجد دانش‌ لازم در مورد اهداف و مواضع حزب است پروندهء داوطلب را از طریق دبیرکل برای تصمیم‌گیری پایانی به شورای مرکزی ارسال کند.
ت: پرداخت حق عضویت سالانه.

تبصره ۱: تصمیم پیرامون موارد استثنایی معافیت و یا قسط‌بندی پرداخت حق عضویت اعضاء با دبیر‌کل است.

تبصره ۲: افراد عضو یک خانواده تنها یک حق عضویت می‌پردازند.

ماده هفتم: هر کس که به عضویت رسمی حزب پذیرفته شود حق کامل شرکت در کنگره‌های عادی و فوق‌العادهء حزب و حق انتخاب کردن و انتخاب شدن برای مسئولیت‌هایی که در این بنیادنامه تعیین شده را دارا می‌باشد.

تبصره ۱: اگر عضوی نتواند در فعالیت‌های حزبی شرکت کند و در این مورد موافقت دبیرکل حزب را کسب کرده باشد، در دورهء غیبت حق انتخاب شدن برای مناصب حزب را نخواهد داشت.

تبصره ۲: اعضایی که نخواهند نامشان آشکار شود، لازم است نام و نشان واقعی خود را به اطلاع دبیرکل برسانند و عضویت آنها منوط به پذیرش دبیرکل است. این اشخاص حق نامزد کردن خود در انتخابات حزب را نخواهند داشت، بی‌آنکه موظف باشند دلایل شرکت نکردن خود در انتخابات را توضیح دهند. این ممنوعیت در صورتی که عضو حزب نام و نشان خود را برای سایر اعضای حزب آشکار کند، برطرف خواهد شد.

تبصره ۳: ادامهء عضویت شخصی که بدون اجازهء دبیرکل غیر فعال باشد، معلق شده و پرونده‌اش به وسیلهء دبیرکل برای رسیدگی به دفتر حقوقی حزب ارجاع شده و شورای مرکزی بر اساس گزارش دفتر حقوقی نسبت به ادامه و یا سلب عضویت او تصمیم می‌گیرد.

ماده هشتم: عضو حزب نمى‌تواند:

الف: عضو احزاب و یا دیگر سازمان‌های سیاسی ایرانی باشد.

ب: به همکاری و ارتباط «منظم» با هر گروه سیاسی و یا رسانه‌ای دیگر (چه حزب و چه سازمان‌های سیاسی) در راستای تحقق اهداف آن گروه‌ها اقدام کند.

پ: با دولت‌های خارجی و مؤسساتی که توسط دولت‌های خارجی اداره می‌شوند ارتباط و همکاری سیاسی داشته باشد و کمک مالی یا پول دریافت کند.

تبصره: در صورتی که «حزب» خود را جزو یا هواخواه جنبش یا ائتلافی اعلام کند، همکاری اعضای حزب با «اعضای موجه» آن جنبش و ائتلاف ایرادی ندارد. تهیه و اعلام فهرست اعضا و حامیان موجه جنبش ها و ائتلاف ها با شورای مرکزی است.

ماده نهم: در موارد زیر ضروری است که عضو حزب با ارائهء دلایل کافی از طریق دبیرکل موافقت شورای مرکزی را کسب کند:

الف: ارتباط موضعی و موقت با دولت‌های خارجی و موسساتی که توسط دولت‌های خارجی اداره می‌شوند.

تبصره: در صورت موافقت با این ارتباط روند کار زیر نظر دبیرکل صورت می‌گیرد.

ب: همکاری منظم یا نامنظم با احزاب و گروه‌های دیگر صرفاً در راستای معرفی و تبلیغ اهداف حزب ایرانیان کرد میهن‌پرست.

پ: ارتباط «منظم» با رسانه‌ها اعم از رادیو، تلویزیون، تارنما، وبلاگ و نظایر آنها.

ت: ارتباط منظم با شخصیت‌ها و محافل سکولار دمکرات برای جلب آنها به حزب و یا انجام کارهای مشترک.

تبصره ۱: تشخیص این که کدامیک از شخصیتها و محافل مختلف دارای ماهیت سکولار دمکرات هستند و نیز تصمیم دربارهء چگونگی و ادامهء ارتباط با آنها با شورای مرکزی است.

تبصره ۲: مسئولیت اداره و کنترل موارد مصوب مربوط به این ماده با دبیرکل حزب است.

ث: اقدام اعضا در راستای معرفی و شناسایی مثبت و منفی اهداف احزاب و دیگر گروههای ایرانی منوط به کسب اجازه از دبیرکل است.

ماده دهم: شرکت و عضویت اعضا در احزاب و سازمان‌هاى غیرایرانی محل اقامت خود در خارج کشور با آگاهی و همداستانی دبیرکل حزب مجاز است.

تبصره: اعضای حزب می‌توانند در امور مدنی و سیاسی جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند فعال باشند. ماهیت این فعالیت (با تشخیص عضو حزب) نباید با مرامنامه و اهداف حزب متناقض باشد.

ماده یازدهم: شرکت اعضای حزب در گردهمایی و آکسیون سایر گروهای سیاسی منوط به کسب اجازه از دبیرکل است.

تبصره ۱: راهپیمایی، تجمعات و اعتصابها از جمله مصادیق «گردهمایی»، و امضای پتیشن، بیانیه، اعلامیه و از این دست از جمله مصادیق آکسیون می‌باشند.

تبصره ۲: منظور از «سایر گروههای سیاسی»، از یک طرف احزاب و سازمان‌ها و از سوی دیگر اشخاص منفردی است که به اتفاق یکدیگر یا به اتفاق سازمان‌های سیاسی، گردهمایی یا آکسیونی را مدیریت می‌کنند.

ماده دوازدهم: هر عضو حزب، برای تضمین استمرار عضویت خود باید همواره در فعالیت‌های حزب درگیر باشد. در همان حال عضو حزب باید به طور مستمر از مفاد اسناد حزب، از جمله دستور و گزارش جلسات مختلف حزب آگاه باشد. دبیرکل با مشورت دفتر عضویت‌ها مسئول اجرای این ماده است.

ماده سیزدهم: سلب عضویت از اعضای حزب به دلایل و طی روندهای زیر به پیشنهاد دبیرکل و با تصویب شورای مرکزی حزب ممکن است:

الف: در صورتی که عضوی در انجام وظایف محوله به خود از جانب حزب عملاً فعالیتی نداشته و پس از طی شش ماه فرصتی که برای اعادهء فعالیت او داده می‌شود، همچنان غیر فعال باقی بماند.

ب: در صورتی که عضوی بر پایه گزارش دبیرکل که با مشورت دفتر عضویت‌ها و یا دفتر حقوقی و داوری تهیه شده، بر خلاف اصول بنیادنامه، مرامنامه و یا به زیان مصالح حزب عمل کند.

تبصره ۱: در صورتی که عضو یا اعضایی خواهان سلب عضویت از عضو دیگری باشند، لازم است درخواست خود را با قید دلایل و کتباً برای بررسی به دفتر حقوقی ارسال دارند. دفتر حقوقی پس از تکمیل پرونده آن را برای پیگیری به دبیرکل و از آن طریق به شورای مرکزی حزب می‌فرستد.

تبصره ۲: شخصی که شورای مرکزی از او سلب عضویت کرده است، تا تعیین تکلیف قطعی عضویت او، کلیهء حقوق حزبی خود و از جمله دریافت اسناد درونی حزب و دسترسی به منابع دیجتالی حزب را از دست می‌دهد.

ماده چهاردهم: فردی که عضویت‌ او در حزب سلب می‌شود، حق اعتراض به مصوبهء شورای مرکزی را خواهد داشت و فرصت دارد تا ٧ روز (از روز بعد از ابلاغ تصمیم به او) به تصمیم شورای مرکزی اعتراض نماید. چنانچه او در مدت این ٧ روز اعلام کند که به وقت بیشتری نیاز دارد، دفتر حقوقی می‌تواند با موافقت دبیرکل زمان اعتراض را بر حسب شرایط افزایش دهد.

تبصره ۱: برای رسیدگی به این پرونده کمیسیون ویژه‌ای از سوی دفتر حقوقی حزب (متشکل از سه نفر از اعضای حزب) تشکیل می‌شود که دو نفر آنان نباید عضو شورای مرکزی حزب باشند و نفر سوم را فرد معترض از میان اعضای حزب انتخاب می‌کند. این کمیسیون به شکایت و اعتراض رسیدگی کرده و شورای مرکزی حزب با در نظر گرفتن سفارش این کمیسیون، مجمع عمومی فوق‌العاده را برای تصمیم‌گیری پایانی دعوت می‌کند.

تبصره ۲: شخصی که شورای مرکزی از او سلب عضویت کرده است تا تعیین تکلیف قطعی عضویتش، کلیهء حقوق حزبی خود (از جمله دریافت اسناد درونی حزب و دسترسی به منابع دیجتالی حزب) را از دست می‌دهد.

تبصره ۳: کسی که عضویتش در حزب سلب شده، نمی‌تواند به جز وامی که احتمالاً به حزب داده خواستار اعادهء مبالغ پرداختی و امکاناتی که در اختیار حزب قرار داده، بشود. در همان حال باید امکاناتی را که از طرف حزب در اختیار او قرار دارد به حزب برگرداند.

ماده پانزدهم: حزب مدافع حق آزادی هر عضو در جدایى از حزب است. به عبارت دیگر، استعفا از حزب کاملاً آزاد بوده و اعضای کناره‌گیری کرده با هیچگونه تهدیدى از جانب اعضا و مسئولان حزب روبرو نخواهند شد.

تبصره ۱: استعفای اعضا در صورت آگاه ساختن دبیرکل حزب به رسمیت شناخته می‌شود.

تبصره ۲: چنانچه عضو کناره‌گیری کرده و یا همچنین عضو اخراجی به تبلیغات منفی علیه حزب دست بزنند، تنها دبیرکل (به عنوان سخنگوی حزب) حق پاسخگویی خواهد داشت. در این رابطه دبیرکل می‌تواند برحسب موضوع از اعضای دیگر حزب نیز یاری بخواهد.

تبصره ۳: در صورتی که عضو مستعفی دوباره تقاضای عضویت کند، مشمول تمام روندهای مربوط به پذیرش عضویت در حزب می‌شود.

بخش سوم – کنگره‌های حزب
ماده شانزدهم: کنگره‌های حزب به دو صورت عادی و فوق‌العاده تشکیل شده و بالاترین رکن تصمیم‌گیری‌های کلان در مورد کلیهء مسایل سیاسی، تشکیلاتی، اداری و مالی حزب محسوب می‌شوند.
ماده هفدهم: کنگرهء عادی حزب هر ساله به دعوت شورای مرکزی حزب برگزار می‌شود. کنگرهء فوق‌العادهء حزب در هر زمان که ضروری شود به تشخیص شورای مرکزی حزب و یا با تقاضای نصف به اضافهء یک اعضای حزب برگزار می‌گردد.

ماده هجدهم: هر دو نوع کنگره در اصل به صورت اینترنتی و در صورت لزوم به صورت حضوری برگزار می‌شوند.

ماده نوزدهم: شورای مرکزی حزب می‌تواند در صورت نیاز به تصمیم‌گیری‌های تک موضوعی، به جای تشکیل کنگرهء فوق‌العاده از روش رأی‌گیری به صورت دیجیتال استفاده کند.

ماده بیستم: در رابطه با تشکیل کنگره‌های عادی، شرط لازم کار، آگاه بودن اعضاء از «دستور‌ جلسه»‌ای است که به وسیلهء شورای مرکزی تصویب شده باشد.

تبصره ۱: شورای مرکزی برای فراهم آوردن مقدمات کنگرهء عادی، کمیسونی را به نام «کمیسیون برگزاری کنگره» انتخاب می‌کند و این کمیسیون موظف به تهیهء دستور جلسه و اسنادی که باید به کنگره عرضه شوند، می‌باشد.

تبصره ۲: «کمیسیون برگزاری کنگره» موظف است اظهار نظرهای رسیده در مورد دستور جلسه و سایر اسناد مربوط به کنگره را نیز به آگاهی همهء اعضا برساند.

ماده بیست و یکم: اعضای شرکت کننده در کنگره‌های عادی باید حداکثر دو هفته پیش از اعلام محل تشکیل کنگره، کمیسیون برگزاری کنگرهء حزب را از چگونگی شرکت خود آگاه کنند.

ماده بیست و دوم: از آنجا که ممکن است حضور برخی از اعضای حزب در کنگره‌ها ممکن نباشد، اینگونه اعضا برای مشارکت در کنگره می‌توانند از طریق دادن وکالت کتبی به اعضای حاضر در کنگره که پیشتر به آگاهی کمیسیون برگزاری کنگره رسیده باشد، در رأی‌گیری‌ها شرکت کنند.

ماده بیست و سوم: حد نصاب رسمیت یافتن کنگره‌های حزب شرکت اعضا به صورت شخصی یا وکالتی نصف به اضافهء یک اعضا می‌باشد. در صورت نرسیدن به حد نصاب، کنگره دو ماه بعد با هر آن تعداد از شرکت کننده تشکیل می‌شود.

ماده بیست و چهارم: کنگره را رئیس آن که پیشتر از جانب دفتر عضویت‌های حزب تعیین شده، افتتاح کرده و انتخابات برای تعیین رئیس و دو منشی کنگره را انجام می‌دهد. پس از آن رئیس و دو منشی منتخب کنگره را اداره می‌کنند.

ماده بیست و پنجم: اسناد تقدیمی به کنگره در نشست آن خوانده شده و پس از اظهار نظر یک موافق و یک مخالف به رأی گذاشته می‌شود. برای تصویب هر سند به بیش از پنجاه درصد آراء نیاز است. در صورت مساوی بودن تعداد آراء، رأی رئیس کنگره تعیین کننده است.

ماده بیست و ششم: وظایف کنگره‌های عادی به شرح زیر است:

الف: بررسی و تصویب اصلاحات و تغییرات احتمالی در مرامنامه و بنیاد‌نامهء حزب؛
ب: تصمیم‌گیری دربارهء گزارش مالی حزب؛
پ: تصمیم‌گیری دربارهء گزارش فعالیت‌های حزب در سال گذشته؛
ت: تصمیم‌گیری در مورد حق عضویت؛
ث: تصمیم‌گیری دربارهء برنامهء فعالیت‌های حزب در سال آینده؛
ج: تصمیم‌گیری در مورد انحلال حزب، در صورتی که چنین موضوعی مطرح باشد؛
چ: انجام هرگونه انتخاباتی که این بنیادنامه به عهدهء کنگره عادی می‌گذارد
ح: تصمیم‌گیری درباره هر گونه تغییر و اصلاح در مرامنامه یا بنیادنامهء حزب.


بخش چهارم – دبیر کل حزب و جانشین او

ماده بیست و هفتم: کنگرهء حزب در شروع روند انتخاب مسئولان حزب، ابتدا از میان داوطلبان یک تن را به عنوان دبیرکل انتخاب می‌کند و او نیز جانشین خود را بلافاصله برمی‌گزیند.

ماده بیست و هشتم: انتخاب مجدد دبیرکل در سمت خود برای سه دورهء متوالی بلامانع است.

ماده بیست و نهم: وظایف دبیرکل حزب به شرح زیر می‌باشد:

الف: سخنگویی حزب

تبصره: دبیرکل می‌تواند در هر موردی که مقتضی بداند، عضو دیگری از حزب را به عنوان سخنگو انتخاب و معرفی نماید.

ب: اجرای مصوبات شورای مرکزی

پ: نظارت و تصمیم‌گیری و مدیریت امور اجرایی و همچنین نظارت بر کار دفاتر حزب

ت: تهیه گزارش سالانهء حزب برای ارائه به کنگره عادی

ماده سی‌ام: تصمیم‌گیری در مورد ادامهء کار، ابقا و یا عزل دبیرکل، بر اساس پیش‌بینی‌های مندرج در بخش پنجم صورت می‌پذیرد.


بخش پنجم – شورای مرکزی حزب


ماده سی و یکم: تا رسیدن شمار اعضای حزب به صد نفر، شورای مرکزی حزب با حداقل ۷ عضو اصلی منتخب اکثریت نسبی کنگره‌های حزب تشکیل می‌شود و پس از آن به ازای هر صد عضو، به همان ترتیب یک تن بر شمار اعضای شورای مرکزی افزوده خواهد شد.

تبصره ۱: دو نفر بعدی که در رأی‌گیری بالاترین تعداد رأی آورده‌اند، عضو علی‌البدل اول و دوم محسوب می‌شوند. اعضای علی‌البدل باید در جلسات شرکت کنند، ولی تنها وقتی صاحب حق رأی می شوند که جانشین عضو اصلی غایب یا استعفا داده باشد.

تبصره ۲: دبیرکل حزب و معاون او به عنوان مشاور، موظف به شرکت در جلسات شورای مرکزی هستند.

تبصره ۳: در صورتی که شورای مرکزی حزب تشخیص دهد که دبیرکل حزب خودسرانه دست به کارهایی خلاف تصمیمهای شورا و علیه منافع حزب زده و یا در انجام وظایف خود کوتاهی کرده است، می‌تواند با رأی اکثریت مطلق (٧۵ درصد) اعضای شورای مرکزی حزب، او را از سمت خود کنار گذاشته و تا پایان دوران کار شورا، معاون او را به عنوان دبیرکل منصوب نماید و از او بخواهد که معاون خود را به شورا معرفی کند.

تبصره ۴: در صورتی که تعداد اعضای صاحب رأی شورا از نصف به علاوه یک نفر کمتر شود، شورای مزبور نسبت به تشکیل کنگرهء فوق‌العاده و برگزاری دوباره انتخابات برای تعیین جانشین اعضای کنار رفته اقدام می‌کند.

ماده سی و دوم: وظایف شورای مرکزی عبارتند از:

الف: تعیین سیاست‌های اجرایی حزب
ب: تعیین مواضع حزب در موارد لازم
پ: نظارت بر کلیهء فعالیت‌های حزب
ت: بررسی و تصویب آیین‌نامه‌ها و مقررات
ث: انتخاب یکی از اعضای حزب به عنوان خزانه‌دار

تبصره: خزانه‌دار موظف است به صورت مداوم شورای مرکزی را در جریان دریافت‌ها و هزینه‌های حزب قرار داده و گزارش سالیانه‌ای را برای ارائه به کنگره سالانهء عادی حزب تهیه نماید.

ج: تصمیم‌گیری در مورد رد یا قبول هر گونه کمک کلان مالی و پولی به حزب

تبصره: دریافت کمک مالی نمی‌تواند تعهدی را از جانب حزب نسبت به کمک کننده ایجاد نماید.

چ: تعیین رئیس شورا از میان اعضاء شورای مرکزی

تبصره: رئیس شورا در صورت لزوم می‌تواند یک نفر از اعضای شورا را به عنوان معاون خود معرفی کند.

ماده سی و سوم: جلسات شورا همواره با حضور اکثریت نسبی اعضا رسمیت یافته و تصمیمهای آنها رسمی خواهند بود.

ماده سی چهارم: تصمیم‌گیری در مورد تناوب زمانی و چگونگی تشکیل جلسه‌های شورا با خود شورا است.

ماده سی و پنجم: با انتخاب شورای مرکزی جدید، آیین‌نامه‌های مصوب شوراهای پیشین اعتبار خود را از دست نمی‌دهند، مگر آنکه شورای تازه مرکزی بخواهد در آنها تغییراتی را اعمال کند.

ماده سی و ششم: اعضای شورا به روشهای زیر از عضویت در شورا کنار می‌روند:

الف: استعفا با فرض بر اینکه شخص مستعفی تمام پیامدهای کار خود را پیشتر سنجیده است و نیازی به تصمیم‌گیری شورا ندارد.

ب: مرگ

پ: برکناری از شورا با رأی بیش از دو سوم اعضای شورا

ماده سی و هفتم: وظایف رئیس شورای مرکزی به شرح زیر است:

الف: تهیه دستور جلسه‌ها

ب: اداره جلسه‌های شورا

پ: ابلاغ تصمیمهای شورا به دبیرکل برای اجرا

تبصره: در صورت تساوی آراء اعضای شورا در یک رأی‌گیری، رأی رئیس شورا تعیین کننده خواهد بود

ماده سی و هشتم: شورای مرکزی حزب می‌تواند به تشخیص خود از میان متخصصان زمینه‌های مختلف (از درون یا بیرون حزب) دعوت کند که در موارد تخصصی‌شان به عنوان مشاوران حزب در جلسه‌های شورای مرکزی و یا نشست‌های عمومی حزب شرکت کرده و دیدگاه مشورتی خود را اعلام دارند.

تبصره: این مشاوران دارای حق رأی نبوده و در قبال تصمیمهای شورا مسئولیتی نخواهند داشت.

بخش ششم – دفاتر اجرایی حزب


ماده سی و نهم: دفاتر اجرایی حزب به شرح زیر هستند

دفتر امور حقوقی و هموندی

دفتر روابط عمومی و امور رسانه‌ها

دفتر امور رسانه‌ها

دفتر روابط سیاسی و امور بین‌الملل

دفتر آموزش و امور زنان

دفتر امور جوانان


ماده چهلم: مسئول هر دفتر از طرف دبیرکل و از میان اعضای حزب انتخاب شده و «دبیر» آن دفتر خوانده می‌شود.

تبصره: مسئولیت تارنما‌ و خبرگاه حزب مستقیماً با دبیرکل است.

ماده چهل و یکم: در صورت نیاز به دفتری دیگر، با پیشنهاد دبیرکل و تصویب شورای مرکزی، دفتر مزبور تشکیل و ویژگی‌ها و وظایف آن تعیین می‌گردد و سپس بند مربوط به آن دفتر در کنگرهء عادی حزب به این بنیادنامه افزوده می‌شود.

تبصره: دبیران دفاتر موظف به تهیه پیش‌نویس آیین‌نامهء دفاتر خویش می‌باشند.

بخش هفتم – امور متفرقه

ماده چهل و دوم: تصمیم به چگونگی ثبت حزب و گشایش حساب بانکی، وظیفهء شورای مرکزی حزب است.

ماده چهل و سوم: تصمیم‌گیری دربارهء انحلال حزب، منوط به تصویب آن با اکثریت مطلق اعضای حزب (٧۵ درصد) در کنگرهء عادی و یا در صورت‌های زیر در کنگرهء فوق‌العاده اعضای حزب است:

الف: تقاضای دو سوم از اعضای حزب از شورای مرکزی

ب: بر اساس تصویب دو سوم اعضای شورای مرکزی

ماده چهل و چهارم: در صورت تصویب انحلال حزب، یک هیات تسویه از جانب کنگره مامور آن می‌شود تا در مورد اموال حزب تصمیم‌گیری کند.

ماده چهل و پنجم: این بنیادنامه در هفت بخش و چهل و پنج ماده در تاریخ ۱۴ مهرماه ۲۵۸۲ برابر با ۶ اکتبر ۲۰۲۳ در تالار دیجیتالی اپلیکیشن زوم به تصویب «کنگره عادی حزب» رسید.